Surprise stacked orders, hoe zit dat?

Hoe komt het dat ik ineens een stacked order moet afleveren, zonder dat ik deze heb geaccepteerd/geweigerd?

We zijn ons ervan bewust dat de manier waarop stacked orders op het moment worden aangeboden niet ideaal is en dat je deze pas bij aankomst in het restaurant te zien krijgt.
De reden hiervoor is dat orders meestal niet tegelijkertijd worden geplaatst. Vanwege veiligheidsredenen wordt deze tweede order dus aan jouw eerste order toegevoegd, om je niet onderweg af te leiden met een notificatie.

We begrijpen dat het lastig is dat je de tweede order niet kunt accepteren noch weigeren en ook de route van deze order niet kunt zien. We willen je laten weten dat we hard op zoek zijn naar een oplossing en we zullen deze twee updates zo snel mogelijk doorvoeren.
Weet dat je jezelf op elk moment van de tweede order kunt afhalen. Hiervoor kun je contact opnemen met Live Support via de Rider App.