Zeven tips om ongestoord op pad te gaan

Vanaf nu is het niet langer toegestaan om je smartphone te gebruiken op de fiets. Fietsen zonder telefoon, is dat nog wel leuk? Jazeker! Veilig Verkeer Nederland heeft een aantal mindfulness tips op een rij gezet voor op de weg. Doe er je voordeel mee, voorkom een boete en ga ongestoord op pad!

 

Tip #1: Maak van het wachten een oplaadmoment

Moet je wachten voor het verkeerslicht? Niet getreurd! Pauzeer eventjes en neem de omgeving in je op. Voor je het weet springt het licht weer op groen!

Tip #2: Maak van je fietsrit een moment van rust

Schenk tijdens het fietsen aandacht aan het verkeer én aan jezelf. Hoe je dat doet? Bedenk tijdens het fietsen eens hoe jij op de fiets zit. Voel hoe je handen je stuur vasthouden en hoe stevig je op het zadel zit. Let ook op de manier waarop je benen en voeten de trappers laten ronddraaien.

Tip #3: Stel je open voor (oog)contact

Merk jij weleens dat wanneer je met een open en ontspannen houding op de fiets zit, je soms contact maakt met mensen die je helemaal niet kent? Dat als jij glimlacht, je vaak een glimlach terugkrijgt? De wetenschap wijst uit dat (glim)lachen het gelukshormoon endorfine aanmaakt: zowel bij jou als degene naar wie je lacht.

Tip #4: Ontdek een geluksmomentje

Weet jij waar je gelukkig van wordt? En kan dat geluk voor jou ook in kleine dingen zitten? Dikke kans dat het antwoord op die 2e vraag “Ja” is. Oefening om leuk om te gaan met het appverbod: Ontdek welke kleine dingen, die je onderweg tegenkomt/meemaakt, jou een geluksmomentje geven.

Tip #5: Ga in gesprek met een onbekende

Realiseer jij je weleens dat oprecht contact veel zeldzamer is dan vroeger, zeker met mensen die je niet kent? Jammer, want juist nieuwe ontmoetingen maken het leven vaak leuk. Fiets je van A naar B, zie het ritje dan als de mogelijkheid om een praatje te maken met een ander, bijvoorbeeld door een compliment te geven. Positieve interactie verhoogt het geluksgevoel – zowel bij jou als de ontvanger!

Tip #6: Maak van je fietsrit een ontdekkingstocht

Oefening om leuk om te gaan met het appverbod: Kijk tijdens het fietsen nieuwsgierig om je heen en ontdek drie gebouwen, kleuren of andere details die je niet eerder hebt gezien. Hiermee prikkel je niet alleen de hersenen, je creëert je eigen ontdekkingstocht!

Tip #7: Ga voorbereid op pad

Fiets je naar een bestemming waar je niet eerder bent geweest? Bekijk dan vooraf de route en daag jezelf uit door deze te onthouden. Hierdoor stimuleer je je hersenactiviteit. Kom je toch op een punt waarop je even niet weet welke kant je op moet? Grijp dan niet direct naar je telefoon voor navigatie, maar vraag iemand in je omgeving. Vroeger deed men dat ook zo en dat is eigenlijk veel leuker!

Nieuwsgierig naar wat het app verbod precies inhoudt? Bezoek dan de website van Veilig Verkeer Nederland.