Rider-Customer chat

“Vanaf vandaag kan je rechtstreeks berichten sturen naar klanten met de nieuwe functie Klantenchat in je rider-app.

Klantenchat is een eenvoudige en snelle manier om contact op te nemen met klanten nadat je hun bestelling bij het restaurant hebt opgehaald. Zo kan je hen bijvoorbeeld laten weten dat je wat later zal zijn of dat je hun adres niet goed kunt vinden.

Tik gewoon op het berichtenpictogram rechts bovenaan het bestelscherm om een berichtje te sturen. Kies dan een van de vooraf opgestelde berichten om je chat te starten en ga verder door zelfs iets te typen of een van de geautomatiseerde reacties te kiezen.

 

Zodra je de bestelling van een klant bij het restaurant hebt opgehaald, kun je Klantenchat op elk moment gebruiken totdat je de bestelling als Geleverd hebt gemarkeerd.

Wees altijd respectvol in je berichten en neem alleen contact op met een klant in verband met een bestelling. Alle berichten worden bijgehouden om de veiligheid van zowel riders als Deliveroo-klanten te waarborgen. Ongepaste of aanstootgevende berichten van beide partijen worden niet getolereerd.

Als je wilt, kan je klanten nog steeds opbellen door in de app op het telefoonpictogram te tikken.

We hopen dat je deze nieuwe functie nuttig vindt! Heb je vragen over deze nieuwe functie of ondervind je er problemen mee, neem dan contact op met het Rider Support-team.”