Zorgen dat de bestelling op tijd klaar is

We weten dat het frustrerend kan zijn als je een lange tijd moet wachten bij een restaurant. Daarom willen we de volgende boodschap delen:

We hebben de berekening van de prep times van restaurant partners aangepast. Normaliter werden restaurants verzocht om het eten te bereiden wanneer de klant een order plaatste. Echter kwam deze tijd niet altijd overeen met de tijd dat de riders bij een restaurant konden zijn.

Nu worden restaurants geïnformeerd hoe laat de rider aanwezig zal zijn zodat ze de bestelling klaar zal zijn wanneer jij arriveert.

Om dit systeem goed te laten werken moeten beide partijen hun steentje bijdragen. Restaurants moeten zich aan de nieuwe timings houden en riders vragen we onnodige vertraging te voorkomen door de stappen in de app te volgen op het juiste moment.

Onthoud daarom wanneer je aan het werk bent:

Als je je aan deze stappen houdt kunnen we de lange wachttijden gedag zeggen, kun je meer orders doen in dezelfde tijd en dus ook je verdiensten optimaliseren.

Wat verandert er voor restaurants?

We vragen onze restaurant partners om de bestelling meteen te bereiden wanneer ze weten dat jij onderweg bent naar het restaurant.

Het nieuwe design laat het restaurant meteen weten wanneer een order geaccepteerd is door een rider en wanneer je onderweg bent. Zo zien ze in één oogopslag hoeveel tijd ze nog hebben om het eten te bereiden en te zorgen dat het klaarstaat wanneer jij aankomt.

We zullen jullie op de hoogte houden van de progressie, maar we willen nogmaals benadrukken dat het van belang is dat iedereen zich aan de stappen houdt om het goed te laten werken. Als je vragen hebt, neem dan contact op met het Rider Support team.